Internet & Mobile World Team

Tehnologia blockchain în sprijinul inițiativelor caritabile

25 September 2018, 12:23
Placeholder

Provocările inițiativelor caritabile

Oamenii sunt adesea deschiși să-și manifeste suportul pentru cei mai puțin norocoși decât ei. În prezent, companiile se implică din ce în ce mai mult în returul unei parți a beneficiilor lor către comunitatea în care activează, responsabilitatea socială corporativă (CSR) fiind un concept prezent între valorile oricărei firme moderne. Organizațiile caritabile sunt din ce în ce mai active și sunt dispuse să abordeze mai multe cauze într-un spațiu geografic mult mai vast decât în trecut, iar campaniile umanitare sunt din ce în ce mai vizibile în toată mass-media.

Donatorii, sponsorii, organizațiile de caritate solicită mai multă transparență și responsabilitate în ceea ce privește contribuția lor gestionată de părțile terțe implicate. Publicul activ dorește să vadă mai ușor modul în care își cheltuiesc banii ONG-urile, vrea să vadă că strângerea de fonduri are motivații etice și dorește să se convingă că implicarea organizațiilor caritabile face o diferență pozitivă față de cauzele lor.

Ajutorul voluntar sau chiar cel obținut contra cost necesar pentru finalizarea cu succes a campaniilor este, însa, tot mai greu de găsit, în ciuda aparentei deschideri mai largi a societății în această direcție.

Trasabilitatea în domeniul acțiunii caritabile se referă la capacitatea de a urmări ajutorul acordat de către donatorul inițial, prin intermediul unui canal de livrare, beneficiarului vizat. Trasabilitatea este benefică tuturor actorilor: donatori, organizații caritabile și stat (din perspectiva monitorizării, taxării și respectiv controlului unor astfel de inițiative). De-a lungul timpului, au existat o mulțime de scandaluri cu privire la folosirea necorespunzătoare sau la slaba administrare a fondurilor destinate anumitor programe, datorită modului opac de gestionare a acestora. Mai mult, campaniile internaționale sunt adesea caracterizate de canale lungi de livrare: mai mulți donatori pot contribui la un fond multi-donator, care contractează un ONG de nivel internațional, care la rândul său folosește un ONG local drept partener, care angajează contractori pentru a furniza serviciile sau produsele ce fac subiectul campaniilor.

Confirmarea campaniilor finalizate cu succes prin atingerea țintelor este scopul final al tuturor celor implicați. Eficiența costurilor legate de implementarea programelor și confirmarea rezultatelor este un alt aspect crucial.

Soluția propusă de Blockchain Engineering

Platforma HELP utilizează tehnologia Blockchain Technology (Distributed Ledger Technology – DLT) pentru construirea arhitecturii și funcționarea sa, beneficiind în acest mod de:

  • Transparență – certitudinea finalizării cu succes a proiectelor este garantată prin utilizarea unor terțe părți, selectate aleatoriu dintr-un grup de auditori de campanie, independenți de proiectul pe care îl asistă. Dacă nu sunt îndeplinite anumite criterii KPI sau alte condiții prestabilite, Smart Contracts-urile (caracteristice blockchainului) permit donatorilor să primească donațiile înapoi sau să le folosească pentru cauze mai merituoase sau urgente publicate pe platformă, la alegerea lor.
  • Eficiența costurilor – costul administrării pentru campanii caritabile – cunoscut și ca o parte a cheltuielilor care nu sunt folosite pentru misiunea caritabilă propriu-zisă, apare a fi destul de ridicat: 26% – 39%. Mai mult decât atât, în sistemele tradiționale de donare, banii merg prin intermediari diferiți, cum ar fi instituțiile financiare tradiționale, o altă importantă parte a banilor fiind cheltuiți pentru comisioane, speze, etc. Donațiile prin blockchain sunt executate direct, ajungând la destinația de caritate instantaneu și la o fracțiune din cost.
  • Trasabilitate – datorită tehnologiei Blockchain Technology (DLT), donatorii pot vizualiza, in orice moment, modul în care contribuția lor este folosită de ONG-urile sau institutiile ce deruleaza Campania. Nici o înregistrare pe blockchain, de fapt, nu poate fi ștearsă, oferind astfel un mod trasabil pentru o perioadă practic nelimitată de timp. Mai mult decât atât, nu numai trasabilitatea este un avantaj valoros, dar, în cazul unui blockchain public, accesul la informațiile privind urmărirea fondurilor este disponibilă pentru toți cei care doresc acest lucru.
  • Scalabilitatea – prin aducerea pe aceeași pagină a unei mari varietăți de inițiative de caritate, platforma va atrage din ce în ce mai mult interesul “ajutoarelor” voluntare sau plătite capabile și care doresc să îndeplinească acțiunile necesare pentru atingerea obiectivelor campaniilor in care se implică. Se maximizează șansele de a-și atinge obiectivele printr-o participare la scară largă la activitățile necesare și vor atrage, prin urmare, mai multe proiecte de caritate, creând un efect pozitiv asupra platformei și campaniei. Performanța proiectului este disponibilă publicului, facilitând finanțatorii să identifice și să ajute la extinderea proiectelor sociale care îndeplinesc efectiv obiectivele acestora. Adăugați la toate cele de mai sus scalabilitatea adusă de blockchain-ul Expanse și veți avea o imagine completă a beneficiilor.

 

Blockchain Engineering, este o companie românească tânără, ambițioasă și inovatoare, a cărei echipă crede cu tărie în capacitatea tehnologiei blockchain de a revoluționa relațiile din societatea actuală, de a deschide tuturor accesul la cunoaștere, informație și colaborare și de a accelera exponențial progresul întregii lumi. Proiectele deja finalizate sau aflate în prezent în derulare materializează acest crez, prin pregătirea și în anumite cazuri deja prin implementarea soluțiilor dezvoltate folosind arhitectura blockchain. Proiectul Help este un proiect destinat să marcheze schimbarea completă de paradigmă în zona proiectelor caritabile prin folosirea resurselor și forței tehnologiei blockchain.

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49