Internet & Mobile World Team

Procesul de participare la un ICO: 6 pași pe care trebuie să îi parcurgeți

1 October 2018, 13:33
Placeholder

Unul dintre cele mai “la modă” instrumente de investiții ale zilelor noastre sunt ICO-urile.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acronimul, ICO este prescurtarea expresiei Initial Coin Offering și reprezintă o modalitate prin care o companie interesată să dezvolte un produs/ serviciu pe blockchain poate obține finanțare de la investitori privați. Mai exact, investitorii plătesc monede digitale deja populare (Ether sau Bitcoin) în schimbul unor tokens, în speranța că valoarea acestora va crește în timp și vor reuși să obțină profituri considerabile. Pentru claritate, mecanismul este similar cu achiziția de acțiuni la o companie listată pe o bursă tradițională. (IPO).

În continuare, vă vom prezenta etapele concrete pe care ar trebui să le parcurgeți înainte să vă decideți să investiți într-un proiect de acest tip, aflat la început de drum.

Important de menționat este faptul că acest articol nu intenționează să ofere sfaturi de investiții, decizia de a face o astfel de achiziție aparținând în exclusivitate cititorului.

Due dilligence. Înainte de a decide sa cumpărați tokens de la o companie, documentați-vă cât de bine se poate despre proiectul în care doriți să investiți. Din păcate, există deja numeroase exemple de fraudă în istoria recentă, de aceea, până să vă cheltuiți banii, e bine să fiți cu temele făcute. Dacă doriți să aflați mai multe despre procesul de due dilligence recomandat, vă invitam la prezentarea susținută la ediția din acest an a IMWorld, de către Vlad Nistor, CEO CoinFlux, care va acoperi exact această temă.

Apoi, evidențiem încă de la început trei greșeli care sunt, pe cât de banale, pe atât de frecvente:

    1. Gas insuficient – adesea, utilizatorii novice ai rețelei Ethereum, nu știu că, pentru orice tranzacție, se plătește Gas, și nu au suficienți Ether (ETH) în wallet. Așadar, dacă doriți să investiți în Tokens care se achiziționează cu ETH, asigurați-vă că aveți suficienți pentru cumpărarea tokenului, cât și pentru Gas-ul necesar transferului.
    2. Transcrierea manuală a adresei de destinație. Acest proces conduce adesea la greșeli de scriere, iar monedele sunt trimise la destinatari gresiți. Folositi copy-paste sau scanați QR code-ul.
    3. (Ne)Verificarea tranzacției – ar trebui să vă asigurați că, la finalizarea procesului de vânzare, ați primit tokenurile cumpărate în portofelul vostru.

Cumpărați tokens de pe website-ul oficial al ICO-ului. Au fost înregistrate tot mai multe fraude realizate prin intermediul platformei Telegram, unde anumite persoane pretindeau că sunt fondatorii unui ICO si că pot vinde tokens pentru monede clasice în loc de (de exemplu) ETH. Este foarte important ca achiziția unui token de acest fel să se facă doar de pe site-ul oficial al ICO-ului.

Să trecem la etapele propriu-zise:

1. Dacă nu dețineți monedele digitale necesare pentru cumpărarea de tokens (ETH sau BTC), cumpărați-le de la un serviciu de exchange cunoscut

Sunt extrem de rare situațiile în care puteți participa într-un ICO cu monede tradiționale, cel mai adesea aveți nevoie de Ether (ETH) sau Bitcoin (BTC). Dacă nu aveți deja astfel de monede, este recomandat să le cumpărați dintr-un serviciu cu reputație bună. Este important să verificati prețul, eventualele comisioane percepute de exchange și feedback-ul clienților. În caz că nu aveți deja cont creat pe acel exchange, trebuie să aveți în vedere și timpul necesar creării contului și cel pentru transfer, astfel încât să vă puteți încadra cu cumpărarea de monede în termenul rămas până la deschiderea ICO-ului.

De exemplu, la CoinFlux, prețul afișat pe pagină este cel final, nefiind percepute alte taxe de către platformă. Crearea și validarea unui cont durează câteva ore și, în proces, trebuie să faceți dovada identității, a reședinței și să aveți un cont în Euro.

Monedele digitale pot fi cumpărate de pe coinflux.com plătind cu Euro, iar durata de transfer se limitează la timpii de transfer interbancari, celelalte procese din platformă fiind automate.

În plus, Coinflux oferă un serviciu de customer support prin live chat, în limbile engleză și română, foarte apreciat de utilizatorii platformei.

2. Transferați monedele cumpărate într-un crypto-wallet care permite stocarea de tokens

Deși anumite platforme oferă utilizatorilor propriul wallet în care se pot stoca monedele digitale, aceste wallets nu stochează și tokens. Prin urmare, va recomandăm să nu trimiteți niciodată monede digitale către un ICO din wallet-ul platformei de schimb, deoarece riscați să nu primiți token-urile cumpărate.

3. Alegeți wallet-ul potrivit

Pentru cumpărarea de tokens, aveți nevoie de un wallet care suportă tokens de tipul ERC20, pe care să îl alimentați cu monede digitale înainte de a participa la un ICO. Unul dintre cele mai bune este myEtherWallet, însă vă enumerăm cateva soluții, dintre care o puteți alege pe cea mai potrivita: MetaMask (addon de Firefox si Chrome); Mist (Desktop); Parity (Desktop); MyEtherWallet + Ledger / Trezor (Hardware Wallet) și nu în ultimul rând, Jaxx.

4. Înainte de achiziția de tokens, trebuie să mai verificați câteva detalii

La debutul vânzării de tokens, va trebui sa trimiteți ETH către o adresă comunicată pe site-ul ICO-ului. Pentru asta, trebuie să setați o limită de GAS care este, cel mai adesea, estimată de wallet (MetaMask o face) sau pe site-ul ICO-ului.

În funcție de procedura specifică a ICO-ului la care participați, în continuare pot apărea 3 scenarii:

  • Primiți token-urile automat, instant sau la închiderea ICO-ului. Verificați pe site-ul oficial când urmează să le primiți.
  • Trebuie să așteptați câteva zile ca tokenurile să fie vizibile în wallet-ul vostru. În unele cazuri, deși transferul se realizează instant, e nevoie de puțin timp ca token-urile să vă apară în cont. Dacă acest lucru este valabil și în cazul ICO-ului la care participați, informația ar trebui să fie publicată pe site-ul lor.
  • Trebuie sa vă colectați token-urile manual. Din nou, această informație, precum și procedura de colectare, ar trebui să fie comunicate pe site-ul ICO-ului și este bine să vă fie clar ce și cum aveți de făcut înainte să faceți o achiziție.

5. Procesul de Whitelisting

Procesul de whitelisting are rolul de a ajuta echipa din spatele ICO-ului să își cunoască mai bine investitorii. De menționat ar fi faptul că, în cadrul acestor ICO-uri, pot participa doar persoanele care sunt whitelisted, adică cele care au trecut prin acest proces.

În cadrul acestui proces clientul trebuie să ofere informații precum:

  • Date de contact (E-mail)
  • Date de identificare (Nume, Prenume, Adresă de reședință, etc.)
  • Documente de identificare (ex. Buletin, Pașaport, etc.)

Acest proces poate să difere în funcție de ICO-uri. Unele dintre acestea cer minimul de informații: Nume, Prenume, E-mail, în timp ce altele necesită informații mai cuprinzătoare (e.g. Buletin, Pasaport).

6. Cumpărarea efectivă de tokens

Dacă ați găsit un ICO la care doriți să participați și aveți încredere în potențialul sau (nu uitați de due diligence!), dacă aveți monedele necesare achiziției (BTC sau ETH) și un wallet care suportă tokens ERC20, această etapă este cea mai simplă.

Tot ce trebuie sa faceți este să transferați ETH din wallet-ul vostru în wallet-ul ICO-ului, conform instrucțiunilor comunicate de către ICO. Atenție, transferați monede digitale doar în adresa comunicată pe site-ul oficial și transcrieți adresa cu copy/paste, nu manual.

7. Verificați finalizarea tranzacției si recepționarea token-urilor

Asigurați-vă că procesul este finalizat cu succes și ați primit token-uile cumpărate în wallet, în termenul comunicat pe site-ul ICO-ului.

Acum rămâne să decideți ce veți face cu token-urile cumpărate: puteți aștepta să fie listate pe un exchange, unde le puteți vinde sau le puteți folosi in ecosistemul generat de ICO.

Înainte de a încheia, subliniem unul dintre cele mai importante lucruri: păstrați-vă în siguranță parola sau datele de acces de la wallet-ul unde ați salvat token-urile. Odată uitată această parolă, sau dacă altcineva o folosește, veți pierde accesul la monedele dumneavoastră.

Acum că am trecut împreună prin etapele necesare pentru a participa la un ICO, va invităm în 3 Octombrie, la ora 15.00, pe scena Digital & E-commerce la Keynote-ul susținut de Vlad Nistor, CEO CoinFlux, despre procesul de due dilligence prin care ar fi bine să treceți înainte de a investi într-un ICO.

 

Coinflux este o companie românească de referință pe piața serviciilor de schimb a monedelor digitale. Aceasta facilitează schimbul de monede digitale precum Bitcoin, Litecoin, Ether, Ether Classic și Ripple. CoinFlux a avut rezultate remarcabile: peste 190,000 de tranzacții, în valoare de peste 194 de milioane de Euro, cu mai mult de 18,700 de clienți.

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49