Internet & Mobile World Team

IoT – Tot ce poate fi conectat, va fi conectat

11 September 2018, 08:00
Placeholder

Probabil ați auzit despre IoT (Internetul Obiectelor), dar pur și simplu nu știți cum vă va afecta viața. O definiție scurtă pentru Iot este următoarea: “O rețea de obiecte conectate la internet capabile să colecteze și să facă schimb de date utilizând senzori încorporați”.

Cu alte cuvinte, IoT este conceptul de conectare a oricărui dispozitiv cu un switch la Internet (și sau unul de celălalt), de la cafetiere, la mașini de spălat, la căști, la lămpi, la mașini și aproape orice altceva vă trece prin minte.

Conceptul de Internet al obiectelor (IoT) a devenit popular în 1999, prin intermediul Centrului auto-ID la MIT și al publicațiilor de analiză a pieței. Identificarea radiofrecventei (RFID) a fost văzută de Kevin Ashton (unul dintre fondatorii Centrului Auto-ID original) ca o condiție prealabilă pentru Internetul lucrurilor în acel moment.

Înainte că acest concept să fie denumit IoT în 1982, la Carnegie Melon University, un distribuitor automat de Coca Cola a fost considerat “primul aparat de Internet”. Mașinăria putea să își raporteze inventarul și dacă băuturile recent încărcate erau reci.

Serviciul de cercetare premium Business Insider se așteaptă ca până în 2020 să existe mai mult de 24 de miliarde de dispozitive Iot pe Pământ. Asta înseamnă aproximativ patru dispozitive pentru fiecare ființă umană de pe planetă.

În ciuda faptului că 87% dintre oameni nu au auzit de acest termen (conform Forbes), IoT este aici să rămână. Și giganți precum Google și Samsung pot confirma acest lucru deoarece Google a cumpărat Nest Labs – o companie de automatizare a locuințelor care proiectează și fabrică termostate programabile și detectoare de fum pentru 3,2 miliarde de dolari, Samsung a cumpărat o companie conectată Smart Things pentru 200 de milioane de dolari.   

Cum rămâne cu securitatea?

IoT este setat să conecteze fiecare dispozitiv existent. Trăim într-o lume în care hacking-ul este o slujbă cu normă întreagă. Dacă totul este conectat la tot, cum vă puteți proteja dispozitivele și datele?

IoT oferă hackerilor și infractorilor cibernetici mai multe puncte de intrare, deci nu este suficientă doar asigurarea dispozitivului propriu-zis. Oamenii trebuie să ia în considerare securitatea în aplicațiile software și conexiunile de rețea care leagă aceste dispositive.  În caz contrar, producătorii sau hackerii ar putea folosi un dispozitiv conectat pentru a invada virtual casa unei persoane.

Consumatorii sunt preocupați de securitatea datelor și acest lucru ar putea împiedică IoT să-și îndeplinească adevăratul sau potențial.

De îndată ce au apărut problemele de securitate, au apărut și soluțiile! Amazon a venit cu dispozitivul IoT Device Defender-un serviciu care va monitoriza o întreagă flotă de dispozitive pentru politicile de conformitate și cele mai bune practici, pentru a limita riscurile de la dispozitivele Iot negarantate.

Bitdefender a lansat Bitdefender Box-un Hub Smart Cybersecurity care protejează un număr nelimitat de dispozitive conectate la Internet de programe malware, parole furate, furt de identitate, spionaj și multe altele. Și vor apărea tot mai multe soluții de securitate, odată ce se va răspândi IoT.


Ce industrii folosesc IoT?

IoT este în creștere rapidă și este pe punctul de a schimba modul în care oamenii îndeplinesc sarcinile de zi cu zi.

Pentru început, beneficiile IoT vă pot face viața ușoară și confortabilă. Puteți porni și opri fiecare aparat din Smart Home, la apăsarea unui buton. Iluminatul inteligent poate reduce consumul total de energie și poate reduce factura electrică.

IoT schimbă, de asemenea, modul în care companiile energetice fac afaceri, deoarece companiile de utilități precum PG & E încep să utilizeze contoarele inteligente ca soluție eficientă pentru Iot.

Industria transporturilor va beneficia, de asemenea, de evoluția IoT, în timp ce numărul de autoturisme care se conduc singure este în creștere. Una dintre cele mai renumite astfel de autoturisme este Waymo Google, al cărei software anticipează și reacționează la toate tipurile de scenarii de la viteza unei biciclete din apropiere, la soarele care bate în ochii celorlalți șoferi de pe șosea. De asemenea, companiile se pot asigura că perisabilele ajung la destinație într-o stare sigură, prin conectarea vehiculelor de transport cu senzori pentru monitorizarea temperaturii.

Agricultura este un alt domeniu care beneficiază de IoT. Agricultorii pot colecta date despre culturile și animalele lor utilizând senzori în tractoare pentru a le conecta la internet, astfel încât agricultorii să poată accesa cu ușurință datele despre randamentul culturilor lor. Agricultorii pot obține date privind cele mai bune momente de a planta culturi și cum să optimizeze randamentele lor, prin combinarea acelor senzori cu analiza avansată a datelor.

Cea mai mare industrie afectată de IoT este fabricarea. Producătorii din toate sectoarele plasează senzori pe echipamentele din fabrici, astfel încât să poată fi colectate date despre performanță mașinăriilor și a sistemelor. Un producător poate, de asemenea, să utilizeze soluții IoT pentru a urmări mai bine activele din fabrică și pentru a consolida camerele de control.

Pe măsură ce IoT crește și mai mult, apar Smart Cities. Orașele inteligente utilizează dispozitive Internet de obiecte (IoT), cum ar fi senzori conectați, lumini și contoare pentru colectarea și analizarea datelor. Ei folosesc datele colectate pentru a îmbunătăți infrastructura, utilitățile publice și serviciile.

De departe, cele mai importante beneficii ale IoT se regăsesc în domeniul medical. De exemplu, personalul spitalului poate primi alerte atunci când sunt necesare reparații, prin conectarea dispozitivelor medicale la internet. De la ceas ușor de purtat care monitorizează ritmul cardiac, caloriile și pașii, la un pacemaker care salvează viața, IoT promite să schimbe industria medicală așa cum o știm.

 

Kepler a folosit IoT pentru a revoluționa industria medicală

Unul dintre dispozitivele revoluționare care utilizează IoT în domeniul sănătății este Consult Station, pentru care Kepler a construit întreg software-ul de la zero. Consult Station este o idee îndrăzneață de la Health for Development, care permite oamenilor să își efectueze un examen medical, într-un mediu similar celui dintr-un cabinet.

Provocarea pentru noi a fost să recuperăm măsuratorile de la ustensilele medicale (cum ar fi un stetoscop sau un tensiometru) și să le stocăm într-un program, de unde pot fi folosite.

Cu ajutorul Catedrei de Ergonomie, de la Universitatea Art și Metiers din Paris, a fost creat primul prototip. Consult Station era o capsulă verticală cu instrumente medicale înăuntru. Dar trebuia să și funcționeze!

Aici am intrat noi în scenă și am construit software-ul conceput pentru a recupera măsuratorile de la ustensile și pentru a le aduna într-un program.

Au fost realizate multe cercetări pentru primul prototip, cu privire la utilitatea și confortul Consult Station.

Când a fost lansat al doilea prototip, construisem deja o aplicație “Doctor”, care permitea pacientului din interiorul capsulei să comunice cu un medic, în timp real, printr-o conexiune video.

Datele preluate din ustensile din interiorul cabinei sunt colectate într-un singur dosar (fișierul medical al pacientului) care poate fi comunicat unui spital și văzut pe internet de către pacient.

De atunci, Consult Station a fost industrializată, fiind certificată ca dispozitiv medical cu teste de laborator.

Pentru a afla mai multe despre Consult Station si despre cum puteți utiliza Internetul lucrurilor pentru a va dezvolta afacerea, va invitam la standul Kepler de la Internet & Mobile World 2018! Vom fi prezenți cu toate informațiile de care aveți nevoie și câteva surprize!

Kepler este una dintre cele mai importante companii românești de IT, furnizând servicii software, soluții personalizate și produse unui număr tot mai mare de clienți din întreaga lume. Putem spune cu mândrie că peste 1000 de proiecte pentru peste 100 de clienți din peste 30 de țări din întreaga lume, multe dintre ele fiind printre Forbes Global 2000, ne recomandă ca o destinație ideală de outsourcing nearshore / offshore.

 

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49