Internet & Mobile World Team

Cum arată un lider autentic în era digitală – ce beneficii aduce și ce impact are asupra businessului tău

6 September 2018, 16:41
Placeholder

În ziua de azi, dezvoltarea tehnologică are un impact din ce în ce mai mare asupra modelelor de business. Indiferent că e vorba de modul în care comunicăm, cum lucrăm, cum efectuăm rapoarte și analize și chiar de modul în care sunt recrutați noi angajați.

Practic, aproape orice proces sau aspect al unui business se transformă și devine mai eficient odată cu transformarea digitală. Iar aceasta are impact și asupra modului în care trebuie să arate un lider în era digitală.

Conform unui studiu efectuat recent, numit Leaders 2020, peste 4.000 de directori de business din 21 tari consideră că liderii digitali pot duce la performanțe mai bune și la un grad mai mare de implicare a angajaților.

Spre deosebire de un lider tradițional, liderul digital știe când businessul său are nevoie de noi tehnologii care să îmbunătățească modul de lucru și folosește aceste resurse tehnologice ca să optimizeze performanțele companiei, astfel încât să ofere servicii de calitate. Liderii digitali înțeleg că toate aceste schimbări tehnologice au un impact major la fiecare nivel al unei companii.

 

Care sunt cei trei piloni ai leadershipului în era digitală

  • A cunoaște – un lider autentic în era digitală trebuie să pornească cu primul pas, care este cunoașterea. Un astfel de lider înțelege care sunt instrumentele digitale necesare pentru a gestiona eficient un business. Această primă etapă este necesară deoarece îi ajută pe lideri să fie flexibili într-un mediu care se schimbă constant.
  • A face – acumularea de informații necesare pentru a deveni un lider autentic digital este o etapă ușoară. Provocarea apare atunci când aceste cunoștințe trebuie puse în practică. Digitalizarea încurajează gândirea critică și inovare continuă, fără teama de eșec. Această etapă presupune, mai exact, implicarea în proiecte și activități noi și experimentarea unor metode noi prin care poate fi optimizat modul de lucru, folosind instrumente digitale.
  • A fi – ultima etapă și totodată cea mai importantă este cea în care ești și acționezi ca un lider autentic în era digitală. Cei mai buni lideri sunt cei care sunt conștienți de impactul pe care îl au asupra celorlalți și reușesc să comunice cu multiple audiențe.

 

Care este rolul liderului în era digitală

Un lider în era digitală trebuie să fie capabil să îndeplinească următoarele roluri:

  • Încurajează procesele digitale folosind tehnologia ca să modernizeze procesele și strategia de business;
  • Are o atitudine deschisă, capacitate mare de înțelegere și anticipează impactul disruptiv al noilor tehnologii;
  • Actualizează constant cunoștințele cu privire la avansul tehnologiei și valorifică oportunitățile prin stabilirea unei direcții clare de dezvoltare a companiei;
  • Identifică cele mai noi tendințe digitale, precum big data și cloud computing sau RPA (robotic process automation) și le integrează în modelul de business al companiei;
  • Știe cum să creeze un echilibru între uman și digital și ghidează întreaga echipă cu pasiune și dedicare, lăsând la o parte modelul autoritar de leadership;
  • Gândește diferit, își cunoaște propriile competențe și caută constant soluții creative și inovatoare.

 

Care sunt cele patru tipuri de leader în era digitală

Un lider în era digitală poate fi caracterizat prin unul dintre următoarele patru tipuri:

  • Venture capitalist – un lider trebuie să gândească și să considere că inovația reprezintă o investiție cu avantaje pe termen lung. Trebuie să înțeleagă valoarea pe care o aduce dezvoltarea tehnologică și apoi să investească și să cultive inovația în companie. Unul dintre principalele scopuri ale acestuia este să îi educe la rândul lui pe ceilalți cu privire la importanța transformării digitale.
  • Inovatorul – acești lideri caută în mod constant noi tehnologii și testează modul în care tehnologia le poate îmbunătății businessul, în timp ce se reinventează constant strategia de business și stabilesc ritmul schimbării.
  • Transformatorul – acești lideri înțeleg viziunea și sunt capabili să transforme cultura organizațională și modul de lucru. Nu sunt intimidați în fața schimbării ci, dimpotrivă, ei sunt cei care insistă să fie adoptate noile strategii digitale.
  • Facilitatorul – ei sunt cei care facilitează adoptarea schimbărilor digitale. Acest lider are calitățile necesare care permit punerea în aplicare a strategiilor de business și oferă instrumentele necesare pentru a depăși provocările digitale.

 

Digitalizarea funcționează ca un catalizator pentru un nou stil de leadership. Un lider autentic în era digitală este capabil să adopte o gândire digitală astfel încât să fie competent în folosirea tehnologiei, ca să obțină rezultate mai bune.

Adoptarea unui stil de leadership digital aduce numeroase oportunități, însă și provocări. Tocmai de aceea, acesta a devenit un subiect de interes care este dezbătut atât în cadrul seminariilor, cât și la conferințele de business-IT din lume, dar și din țară, precum IMWorld.

În această era a transformării digitale, companiile trebuie să înțeleagă că liderii au nevoie de abilități diferite, bazate pe inovare. Încurajarea noilor lideri să gândească și să acționeze diferit va ajuta compania să obțină un real avantaj competitiv în această eră digitală.

Sursă foto: Shutterstock

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49