Internet & Mobile World Team

A.I. – un viitor promițător sau începutul sfârșitului?

11 September 2018, 08:50
Placeholder

Ce este A.I. (Inteligență artificială)? Definiția dicționarului prevede că A.I. este “inteligența demonstrată de mașini, spre deosebire de inteligența naturală (NI) afișată de oameni și de alte animale”. În știința calculatoarelor, cercetarea A.I. este definită ca studiul “agenților inteligenți”: orice dispozitiv care percepe mediul său și ia acțiuni care maximizează șansa de a-și atinge cu succes obiectivele.

În mod colocvial, termenul de “inteligență artificială” se aplică atunci când o mașină imită funcțiile “cognitive” pe care oamenii le asociază cu alte minți umane, cum ar fi “învățarea” și “rezolvarea problemelor”.

Dar cum afectează inteligența artificială viața ta? Cel mai simplu exemplu care vine în minte este SIRI – asistentul virtual al Apple care utilizează interogări vocale și o interfață de utilizare a limbajului natural pentru a răspunde la întrebări, a face recomandări și a efectua acțiuni prin delegarea solicitărilor către un set de servicii de pe Internet. Software-ul se adaptează la fiecare utilizator în parte prin folosirea limbajelor individuale, căutări și preferințe, iar prin utilizare continuă, rezultatele căutării sunt individualizate.

Percepția generală umană asupra a ceea ce reprezintă A.I. este adesea portretizata in filmele science fiction ca un robot cu caracteristici umane, dar, în realitate, A.I. poate să cuprindă orice, de la algoritmii de căutare ai Google, la IBM Watson, la arme autonome sau autovehicule care conduc singure.

Facebook folosește A.I. pentru publicitatea orientată, etichetarea fotografiilor și fluxurile de știri curate. Microsoft și Apple utilizează A.I. pentru a-și porni asistenții digitali, Cortana și Siri. Motorul de căutare Google a fost dependent de A.I. de la inceput. Toate aceste mici progrese fac parte din cursa pentru crearea unei inteligențe artificiale flexibile, cu putere de auto-educare, care va reflecta învățarea umană.

Numele propriu-zis de scenă al Inteligenței Artificiale din zilele noastre este “narrow A.I.” (”inteligență artificială îngustă”) sau “weak A.I.” (” inteligență artificială slabă”) în sensul că este concepută pentru a îndeplini o sarcină restrânsă (de exemplu, doar recunoașterea facială sau doar căutările pe internet sau conducerea unei mașini). Este inutil de precizat că “weak A.I.” poate depăși orice persoană în sarcina pentru care este construită, indiferent dacă vorbești despre un simplu joc de șah sau ecuații complicate.

Scopul oamenilor de știință, programatorilor și inginerilor care lucrează la dezvoltarea inteligenței artificiale este acela de a crea “A.I. general” (AGI sau inteligență artificială puternică), care ar depăși performanțele oamenilor la aproape orice sarcină cognitivă. Sună puțin amenințător, nu?

“Invocarea demonilor”

Este un viitor destul de înspăimântător, dacă îl ascultăm pe Elon Musk (directorul general al SpaceX și Tesla Motors): “Invocăm demonii!”. Elon Musk este un binecunoscut cruciad împotriva ”Apocalipsei A.I. “.

Deși Elon Musk este o persoană excentrică (și-a trimis prima mașină Tesla în spațiu, rulând la casetofon piesa “Space Oddity “), acesta i-a mărturisit lui Ashlee Vance, autorul biografiei sale, că se teme că prietenul său, (Larry Page – fondatorul Google), ar putea avea intenții foarte bune, dar totuși ar putea “produce accidental ceva rău ” – eventual “o flotă de roboți îmbunătățiți de inteligența artificială, capabili să distrugă omenirea”.

Într-o încercare de a opri tentativa de ”a ascunde algoritmi A.I. sau a-I concentra în mâinile elitelor guvernamentale sau tehnologice”, Elon Musk a fondat o companie nonprofit de miliarde de dolari numită OpenAI, pentru a lucra la dezvoltarea unei “inteligențe artificiale mai sigure”. Musk și-a exprimat convingerea că “este mai bine să încerce să obțină primul o super inteligență artificială și să distribuie această tehnologie întregii lumi”.

Există unii oameni care văd OpenAI ca o încercare de a ține pasul cu evoluția rapidă a inteligenței artificiale, din teama de a nu pierde ocazia, mai degrabă decât de o modalitate de a o controla.

Opiniile lui Musk despre inteligența artificială au afectat prietenia sa cu Larry Page (co-fondator Google și CEO la Alphabet), deoarece Google a cumpărat DeepMind (DeepMind Technologies Limited este o companie britanică de A.I. înființată în septembrie 2010 de Demis Hassabis, Shane Legg și Mustafa Suleyman) cu 650 milioane dolari și a construit echipa Google Brain pentru a lucra la dezvoltarea inteligenței artificiale.

Și au lucrat: în martie 2016, jucătorul profesionist de GO, Lee Sedol, clasat pe locul 9 si unul dintre cei mai buni jucători din lume, a fost bătut la GO de către AlphaGo – un program de calculator A.I. dezvoltat de DeepMind.

Elon Musk ne avertizează că riscăm să devenim “încărcătorul biologic pentru super-inteligența digitală”. El a explicat că materia nu se poate organiza într-un cip “dar se poate organiza într-o entitate biologică care devine din ce în ce mai sofisticată și, în cele din urmă, poate crea cipul”.

 

Ridicarea mașinilor

Musk descrie un viitor întunecat pentru omenire, dacă mașinile se vor ridica. Dar înainte de a se putea ridica, trebuie să învețe să vorbească și să meargă ca oamenii … Și acum, au făcut-o!

Intră în scenă – Sophia, robotul umanoid social, dezvoltat de compania din Hong Kong, Hanson Robotics, care merge la emisiuni TV, joacă în reclame și refuză o întâlnire cu Will Smith.

Lăsând deoparte marketingul, Sophia este primul robot care a devenit oficial cetățean al Arabiei Saudite și primul robot din istorie care primește cetățenia unei țări.

În noiembrie 2016, Sophia a fost primul Campion al Inovației si Programatorul pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite și primul non-om care a primit orice titlu al Organizației Națiunilor Unite.

Sophia este un robot unic, deoarece aspectul ei amintește de celebra Audrey Hepburn și are comportament uman.

Creatorul ei, David Hanson de la Hanson Robotics, spune că Sophia utilizează inteligența artificială, prelucrarea datelor vizuale și recunoașterea facială. De asemenea, ea imită gesturile umane și expresiile faciale și este capabilă să răspundă la anumite întrebări și să poarte conversații simple pe teme predefinite.

În comunitatea științifică, Sophia este privită cu scepticism – Experții care au revizuit codul open-source al robotului spun că Sophia este cel mai bine clasificat ca un chatbot cu chip uman, potrivit Quartz (publicație gratuită de știri digitale care nu are plăți sau înregistrări, deținută de Atlantic Media).

Ben Goertzel, chief scientist al companiei care a creat-o pe Sophia, susține că Sophia folosește metode A.I., inclusiv identificarea feței, recunoașterea emoțiilor și mișcările robotice generate de rețele neuronale profunde, și că dialogul Sophiei este generat printr-un arbore de decizie, dar este integrat cu această capacitate unică.

Cum îți afectează inteligența artificială viața?

Inteligența artificială face deja parte din viața dvs., pur și simplu pentru că utilizați Google. Folosind date de localizare anonime de pe smartphone-uri, Google Maps poate analiza viteza de circulație a traficului în orice moment.

Companiile aeriene comerciale folosesc autopilot A.I. – New York Times raportează că zborul mediu al unui avion Boeing implică numai șapte minute de zbor cu control uman, care este de obicei rezervat doar pentru decolare și aterizare.

Chiar și atunci când vă folosiți e-mail-ul, beneficiați de serviciile A.I. – filtrul Spam care învață continuu dintr-o varietate de semnale, cum ar fi cuvintele din mesaj, metadatele mesajelor etc., utilizează A.I.

În zilele noastre, puteți utiliza o aplicație pentru tot! Chiar și pentru a depune cecuri! A.I. este folosit pentru a descifra și a converti scrierea de mână de pe cecuri în text digital.

Inteligența artificială poate preveni chiar și frauda – A.I. este folosită pentru a crea sisteme care să învețe ce tipuri de tranzacții sunt frauduloase.

Concluzii:

Vor prelua mașinile lumea așa cum ne avertizează Elon Musk? Este o posibilitate!

Vor deveni roboți precum Sophia o parte permanentă a vieții noastre? Este, de asemenea, o posibilitate!

Este inteligența artificială bună sau rea? În teorie, inteligența artificială este dezvoltată pentru a ne face viața mai ușoară și pentru a economisi timp. Odată ce ați pus o față și un nume pe un robot A.I., devine un scenariu sclipitor de la Hollywood cu un sfârșit sumbru pentru omenire.

Între timp, putem beneficia de utilizările A.I.  pentru a personaliza căutările Google, a preveni fraudele bancare, a trimite cecuri, a conduce un avion sau o mașină.

Dacă sunteți un vizionar și aveți o idee bună despre modul în care puteți utiliza A.I. pentru a vă simplifica munca și a economisi timp, va invitam la standul ALTEN România de la Internet & Mobile World 2018! Vom fi prezenți cu toate informațiile de care aveți nevoie și câteva surprize!

ALTEN România, filială a grupului ALTEN, oferă consultanţă în domeniul tehnic, reunind la sediile sale din Bucureşti, Timişoara, Sibiu și Iași peste 500 de consultanţi specializaţi în inginerie şi IT&C. Echipa ALTEN România deservește clienți atât pe plan local, cât și internațional, din domeniile telecomunicații, bancar, automotive, aeronautic, asigurări și farmaceutic, pe proiecte aflate în orice stadiu de dezvoltare.

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49