Internet & Mobile World Team

certSIGN: 5 moduri prin care semnătura electronică la distanţă ne apropie de viitor

28 September 2018, 16:25
Placeholder

Avem un trecut în care Internetul şi digitalizarea nu constituiau puncte-cheie în buna desfăşurare a unei afaceri. Avem un prezent în care trebuie să facem eforturi mari de imaginaţie pentru a ne da seama cum se descurcau “predecesorii” noştri în business-urile lor, fără world wide web, e-mail, dispozitive mobile şi aplicaţii dedicate. Ce facem cu viitorul?

În teorie ne place să credem că ţinem pasul cu tot ceea ce înseamnă digitalizare. Practica ne arată însă că, oricâte tablete, smartphone-uri şi conexiuni 4G am avea la dispoziţie, întotdeauna căutăm în geantă, în buzunare, pe birou ori la colegi un pix pentru a semna contractele. Iar dacă nu avem nevoie de un instrument de scris – deoarece şi din acest punct de vedere suntem cu un pas înainte şi deţinem deja o semnătură electronică – tot trebuie să ne căutăm token-ul şi să îl conectăm la PC ori laptop.

Cum ne apropiem de viitor, din acest punct de vedere? Prin semnătura electronică la distanţă – context în care intră în scenă certSIGN, prestator de servicii de încredere calificat conform Regulamentul UE nr. 910/2014 (eIDAS). Iar pentru că discuţia pe acest subiect poate fi una foarte extinsă, ne rezumăm aici la cinci moduri concrete prin care semnătura electronică la distanţă reprezintă soluţia business-urilor inteligente.

 

  1. Valoare legală. Regulamentul UE nr. 910/2014 (eIDAS) privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă introduce posibilitatea de a semna documente cu valoare legală la distanță. Prin procedurile utilizate de certSIGN, se asigură același nivel de recunoaștere juridică de care se bucură semnăturile electronice pe token. Şi nu uitaţi că o semnătură electronică calificată are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe.
  2. Siguranţă. Serviciul de semnătură electronică la distanță presupune stocarea securizată a certificatului digital pe sistemele certSIGN şi accesul controlat la acesta. Implementarea standardelor de securitate internaţionale garantează utilizarea serviciului sub controlul exclusiv al semnatarului.
  3. Fără token. Semnarea electronică standard a documentelor se realizează prin utilizarea unui token şi a unui PC/laptop. Deşi această soluţie reprezintă clar o variantă îmbunătăţită a pixului, de ce să nu te bucuri de şi mai multă mobilitate? Pentru generarea unei semnături electronice la distanţă nu mai este necesar token-ul, putând semna documentele de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv (laptop, mobil, tabletă).
  4. Fără drivere speciale. Întrucât certificatul digital este stocat pe serverele certSIGN, nu mai sunt necesare nici driverele speciale pentru token, în cazul semnăturii electronice la distanţă. Aşadar, fără download-uri şi instalări suplimentare.
  5. #gopaperless. Să luăm un exemplu – aţi utilizat calculatorul sau orice alt dispozitiv mobil pentru a schimba, edita și trimite versiuni ale unui contract înainte și înapoi, între părţile implicate şi factorii de decizie. Care este pasul următor? Sperăm că nu printarea, transmiterea prin fax sau curier şi arhivarea unor munţi de hârtie! Suntem adepţii #gopaperless şi vă invităm să îmbrăţişaţi şi voi digitalizarea – veţi reduce costurile operaţionale din companie iar mediul înconjurător vă va mulţumi.

Cu o experienţă de peste 10 de ani în dezvoltarea de sisteme de securitate informatică şi criptografie, certSIGN este un Prestator de Servicii de Încredere Calificat conform eIDAS pentru emiterea de certificate digitale, servicii de marcare temporală şi arhivare electronică. De asemenea, certificatele emise de certSIGN sunt de încredere pentru browser-ele web și sistemele de operare.

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49