Internet & Mobile World Team

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea ei în business

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Nu este pentru nimeni suprinzător faptul că internetul domină comunicarea în era digitală. De fapt, mijloacele de comunicare online au devenit atât de folosite în toate aspectele cotidiene – de la business la viața socială – încât nu stăm să ne gândim prea des la complexitatea lor sau la evoluția rapidă tehnologică care le-a făcut posibilă.

În continuare, vom analiza pe scurt principalele mijloace de Communication over Internet Procotocol (CoIP), pentru a vedea în ce măsură și cu ce eficiență pot fi folosite în cadrul unui business.

E-mail

Numele este o simplă prescurtare de la electronic mail (poștă electronică), iar acest mijloc de comunicare atât de răspândit în zilele noastre este, de fapt, mai vechi decât însuși internetul. Primele mesaje electronice au început să fie trimise încă din anii 1960, odată ce primele computere au început să fie conectate prin tehnologia numită time-sharing.

Astăzi, e-mailul este indispensabil oricărei organizații, fiind poate metoda cea mai comună de menține legătura permanentă cu parteneri, clienți, angajați și candidați. Pentru a folosi e-mailul (adesea numit doar „mail” în limba română) e nevoie de o adresă unică, creată cu ajutorul unui cont.

Multe firme și companii creează folosesc numele domeniului lor, creând astfel adrese personalizate pentru angajații lor. E-mailul este un mod eficient și de a transmite documente, imagini și fișiere de anumite dimensiuni, dar și de a afișa semnături electronice – prin care sunt oferite mai multe detalii despre o organizație.

Instant Messaging

Prescurtat adesea ca IM, tehnologia instant messaging permite trimiterea mesajelor în timp real de la un utilizator la altul. Chiar dacă și e-mailul se trimite practic „la fel de instant” precum aceste mesaje individuale, tehnologia este văzută mai degrabă ca echivalentul poștei electronice, iar informația transmisă astfel este mai degrabă asemănătoare vechilor scrisori.

IM-ul, în schimb, este un mod de imita conversațiile din viața reală, folosind însă doar textul. Ele se desfășoară într-un mediu dedicat (de exemplu, o fereastră de chat), astfel că cei care întrețin conversația nu sunt nevoiți să introducă o adresă înainte de fiecare mesaj. Tehnologia instant messaging a fost astfel numită în anii 1990, și, deși s-a bucurat de o mare popularitate la începutul noului mileniu, programele dedicate de IM au fost astăzi înlocuite de posibilitățile oferite de social media.

În cadrul unei organizații însă, folosirea unui program dedicat IM este importantă pentru a îi ajuta pe angajați să comunice între ei detalii importante strict legate de munca lor. Majoritatea platformelor permit și crearea unor chat rooms dedicate unui departament sau unui proiect, în care mai mulți utilizatori pot comunica în același timp.

Forum

Forumurile sunt siteuri dedicate discuțiilor între diverși utilizatori, diferite de platformele de instant messaging sau de chat rooms. Mesajele sunt grupate în diverse threads (șiruri de mesaje) care încep cu o postare inițială (adesea o întrebare sau o exprimare a opiniei pe un anumit subiect). Thread-urile făcute publice pot fi văzute de toți utilizatorii și sunt arhivate, cel puțin temporar.

La fel ca în cazul programelor de IM, rețelele sociale au redus o mare parte din popularitatea forumurilor. Ele sunt încă folosite de uitlizatorii care doresc să afle informații foarte specializate, astfel că ele pot fi utile pentru businessurile care doresc să păstreze o bună comunicare cu clienții lor.

Un exemplu de site popular care încă folosește elemente specifice comunicării pe forum este platforma Reddit.

Blog

Devenite populare la începutul anilor 2000, blogurile sunt siteuri conduse de unul sau mai mulți autori, în care sunt postate opinii și analize pe diverse domenii, în general scrise sub forma unor articole la persoana I.

Chiar dacă blogul (prescurtare a sintagmei „web log”) a fost inițial privit ca un fel de jurnal online care poate fi citit de toată lumea, astăzi rămâne o unealtă preferată de specialiști în diverse domenii, care doresc să comunice mai ușor cunoștințele lor celor interesați. De aceea, blogurile pot fi extrem de utile organizațiilor care vor să se folosească de conținut (scris, imagini sau video) pentru a se impune ca autorități în domeniu.

Pentru a exista într-adevăr o comunicare deschisă cu cititorii unui blog, este important ca aceștia să poată lăsa comentarii la diferitele articole postate.

Rețelele de socializare

Rețelele de socializare sunt platforme online în cadrul cărora utilizatorii pot interacționa în funcție de interese comune. Explozia Facebook (peste două miliarde de utilizatori la începutul lui 2018) a schimbat radical mijloacele de comunicare online, deoarece gigantica rețea de socializare oferă aproape toate metodele de comunicare enumerate în acest articol.

Totuși, alte rețele au scopuri mult mai bine definite: Twitter este o platformă de microblogging, LinkedIn este dedicată celor care își caută joburi și angajatorilor, Goodreads este o uriașă bază de date de cărți în care cititorii pot discuta despre ele și le pot da note. Astăzi este însă imposibil pentru un business să existe fără o  pagină de Facebook, dar și fără a-și face prezența cunoscută pe alte rețele de socializare, adiacente intereselor sale.

Voice over Internet Protocol

Voice over Internet Protocol (cunoscută și ca VoIP) face posibilă comunicarea prin voce folosind mediul internetului, folosind tehnologii software și hardware (microfon, placă de sunet etc.). Deoarece a devenit atât de accesibilă și de stabilă în ultimii ani, mulți au ajuns să o prefere chiar telefoniei mobile.

Prin VoIP nu pot fi generate costuri suplimentare celor aferente abonamentului de internet. În plus, este foarte utilă marilor companii atunci trebuie să efectueze audioconferințe interne sau cu diverși parteneri și clienți.

Videotelefonia

Poate că numele de „videotelefonie” este impropriu dacă discutăm despre CoIP, însă este cel mai bun mod de a denumi în mod generic comunicarea folosind imagini video, care nu au fost întotdeauna transmise prin intermediul internetului. Să nu uităm totuși că televiziunea a fost inventată în 1927 și s-a impus rapid ca o tehnologie de a transmite în mod eficient imaginile video.

Totuși, telefonul video a rămas mult timp o imposibilitate sau (mai târziu) un lux, iar abia evoluția computerelor și a vitezei internetului din anii ‘90 a dus la înlesnirea unor astfel de comunicații între utilizatori. Astăzi, oricine are un webcam sau un smartphone cu camera poate comunica lesne prin imagini video.

Pentru organizații, comunicarea video prin internet este utilă pentru a crea videoconferințe, iar cea mai evoluată metodă prin care parteneri de afaceri pot comunica este teleprezența. Aceasta se folosește de ecrane mari și o calitate perfectă a imaginilor video și a sunetului pentru a crea iluzia prezenței reale a participanților la conferință care, de fapt, se află la o distanță considerabilă.

Desigur, acestea sunt doar metode dezvoltate până în prezent. Evoluția unor tehnologii noi precum realitatea virtuală cu siguranță vor aduce noi metode de CoIP, făcându-le pe cele din prezent să pară mult depășite.

Sursă foto: Shutterstock.com

ARTICLE CATEGORIES:

Read next

Logo Imworld Placeholder

Digitalizarea în mediul de business din România ...

Internet & Mobile World Team

21 February 2019, 12:43
Placeholder

Being Competitive in a Software Economy – Webina...

Internet & Mobile World Team

12 December 2018, 16:36
Placeholder

Comunicarea prin Internet Protocol și aplicarea e...

Internet & Mobile World Team

1 November 2018, 08:16
Placeholder

Prima editie WeContent va avea loc pe 1 noiembrie ...

Internet & Mobile World Team

30 October 2018, 13:09
Placeholder

Guillaume Guerrin, Ipsos: The Market Research T...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 14:25
Placeholder

Copyright în lumea digitală – cum îți pr...

Internet & Mobile World Team

29 October 2018, 08:49